Všechny naše delikatesy mají trvanlivost minimálně rok 2025 , takže se hodí jako vánoční dárek. Upozornujeme, že momentálně máme velké vytížení, dodací doba se může protáhnout. V případě, že potřebujte veci dříve než na vánoce, kontaktujte nás.

PALETA DE BELLOTA IBÉRICA

Kód: 10310
Neohodnoceno
4 100 Kč
SKLADEM
Můžeme doručit do:
25.11.2024

Aktuální váha cca 4,7 KG

Detailní informace

Detailní popis produktu


 


Jamón ibérico pochází z černého iberského prasete, které je celosvětovým unikátem a dělá z jamónu ibérico jedinečný produkt, nesrovnatelný s jinými sušenými šunkami. Jamón ibérico má na rozdíl od jamónu serrano (ale i např. prosciutta di Parma či San Daniele, francouzského jambonu či chorvatského pršutu)intenzivnější a trvalejší chuť, vyšší podíl zdravých nenasycených tuků a jedinečnou texturu umožněnou mezisvalovým tukem-mramorováním. 

Dlezpůsobu života prasat a krmení se jamón ibérico dělí na:

 

BELLOTA

Jamón ibérico de Bellota (bellota znamená španělsky žalud) je nejkvalitnější a také nejdražší sušená šunka nejen ve Španělsku, ale na celém světě. Aby mohl jamón dostat exkluzivní označení “de bellota”, musí se iberské prase krmit v obdob ítzv. montanery (mezi září a březnem) výhradně žaludy a aromatickými bylinami.Zvíře navíc žije ve volném výběhu v dubových hájích, v tzv. dehese (dehesa musí mít na  jeden hektar alespoň 10  stromů). Před vstupem domontanery se musí hmotnost vepře pohybovat v rozmezí 92 a 115 kg, přičemž ke konci montanery musí přibrat minimálně 46 kg z potravy skládající se pouze ze žaludů a bylin. Obecně se počítá nejméně se dvěma hektary výběhu pro každézvíře, což se samozřejmě projevuje na ceně finálního produktu.

 

RECEBO

Jakmile prase nedosáhne v průběhu montanery požadované hmotnosti, je nutno jej po jejím skončení dokrmit běžným organických krmení a jamón pocházející z takových zvířat se pak nazývá “de recebo”.

 

CEBO 

Zvířata krmená výhradně běžným krmením, většinou obilím a luštěninami, dávají vzniknout jamónu ibérico de cebo.

 

Kompletní rozdělení španělských uzenin


 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: