PALETA DE BELLOTA IBÉRICA
Kód: 10310Detailní popis produktu
Jamón ibérico pochází z černého iberského prasete, které je celosvětovým unikátem a dělá z jamónu ibérico jedinečný produkt, nesrovnatelný s jinými sušenými šunkami. Jamón ibérico má na rozdíl od jamónu serrano (ale i např. prosciutta di Parma či San Daniele, francouzského jambonu či chorvatského pršutu)intenzivnější a trvalejší chuť, vyšší podíl zdravých nenasycených tuků a jedinečnou texturu umožněnou mezisvalovým tukem-mramorováním.
Dlezpůsobu života prasat a krmení se jamón ibérico dělí na:
BELLOTA
Jamón ibérico de Bellota (bellota znamená španělsky žalud) je nejkvalitnější a také nejdražší sušená šunka nejen ve Španělsku, ale na celém světě. Aby mohl jamón dostat exkluzivní označení “de bellota”, musí se iberské prase krmit v obdob ítzv. montanery (mezi září a březnem) výhradně žaludy a aromatickými bylinami.Zvíře navíc žije ve volném výběhu v dubových hájích, v tzv. dehese (dehesa musí mít na jeden hektar alespoň 10 stromů). Před vstupem domontanery se musí hmotnost vepře pohybovat v rozmezí 92 a 115 kg, přičemž ke konci montanery musí přibrat minimálně 46 kg z potravy skládající se pouze ze žaludů a bylin. Obecně se počítá nejméně se dvěma hektary výběhu pro každézvíře, což se samozřejmě projevuje na ceně finálního produktu.
RECEBO
Jakmile prase nedosáhne v průběhu montanery požadované hmotnosti, je nutno jej po jejím skončení dokrmit běžným organických krmení a jamón pocházející z takových zvířat se pak nazývá “de recebo”.
CEBO
Zvířata krmená výhradně běžným krmením, většinou obilím a luštěninami, dávají vzniknout jamónu ibérico de cebo.
Kompletní rozdělení španělských uzenin
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.