336 Kč
Vše, co by jste měli vědět:
Víno z vinařské oblasti Jumilla (Murcia) se ještě nedávno považovalo za podřadnou odrůdu, která se dávala do směsek nebo se prodávala jako tzv. Granel, tj. cisternové víno. Před pár lety se však situace zásadně změnila, v oblasti nyní působí mnoho malých vinařů a k odrůdě Monastrell se upřel zrak světa.
Vína odrůdy Monastrell jsou těžší a aromatická. Mají intenzivní ovocnou chuť, ve které ucítíte především ostružiny, bohatou tříslovinu a vyšší obsah alkoholu.
Víno zraje 10 měsíců v dubovém sudu (30 procent sud americký a 70 procent sud francouzský) a další dva měsíce v láhvi. Malolaktická fermentace probíhá v dubovém sudu.
Výroba:
Víno pochází ze speciálně vybraných starých vinohradů a sběr se provádí ručně. Jde o výběr z hroznů a bobulí.
Toto víno se poté dlouze maceruje a fermentuje, a pak dále zraje 10 měsíců v 300 litrovém dubovém sudu.
Degustace:
Víno granátové barvy s odstíny třešně, s vůní vyzrálého ovoce, karamelu, lékořice a anýzu. V ústech čerstvé, přívětivé a ovocné s jemnými tříslovinami a vůní ovoce sladěnou se zráním v sudu.
Mohlo by Vás zajímat:
Víno se hodí spíše ke středně těžkým pokrmům. Doporučujeme ho třeba s jamonem, chorizem a dalšími španělskými uzeninami. Hodí se jak správný doprovod na grilovačku, třeba s vepřovým a hovězím masem. Ideální ke středně těžším ovčím nebo kozím sýrům.